Video

Ensimmäinen parhaan miespääosan Oscarin voittanut musta mies, Sidney Poitier kuolee 94-vuotiaana

Mitä Elokuvaa Nähdä?
 
Voimanlähteenä Reelgood

Sidney Poitier, Oscar-palkittu näyttelijä, joka tunnetaan elokuvista, kuten Arvaa kuka tulee illalliselle ja Vuonna Yön lämpö , on kuollut 94-vuotiaana. Uutisen vahvisti Bahaman ulkoministeri (per Takaraja ). Poitier teki historiaa ensimmäisenä mustana miehenä, joka voitti parhaan miespääosan Oscarin roolistaan ​​vuonna 1963. Pellon liljat . Hän oli yksi viimeisistä eloonjääneistä tähdistä Hollywoodin kultakaudelta.

Poitier syntyi Miamissa, Floridassa, ja varttui Bahamalla ennen kuin palasi Yhdysvaltoihin 15-vuotiaana teini-iässä ja aloitti lavalla American Negro Theatressa. Hänestä tuli yksi Hollywoodin ensimmäisistä laajalti tunnustetuista mustista johtajista. Hän teki elokuvadebyyttinsä 1950-luvulla Ei ulospääsyä , ennen kuin hän sai ensimmäisen Oscar-ehdokkuutensa roolistaan ​​vuoden 1958 elokuvassa Uhkeat . Hänestä tuli myös ensimmäinen musta näyttelijä, joka aloitti romanttisena pääosana suuressa studioelokuvassa: 1961 Pariisin blues (per Kennedy Center ).Vuoteen 1967 mennessä Poitier oli yksi elokuvateollisuuden tunnistetuimmista nousevista tähdistä, ja hän esiintyi kolmessa onnistuneessa julkaisussa: Yön kuumuudessa (joka voitti parhaan elokuvan myöhemmissä Oscar-palkinnoissa), Arvaa kuka tulee illalliselle , ja Herralle, Rakkaudella . Tammikuussa 1968 Lajike kirjoitti: Poitier on vuoden suurin elokuvanäyttelijä, musta tai valkoinen.Aikana Arvaa kuka tulee illalliselle Rotujenväliset avioliitot olivat edelleen laittomia 17 osavaltiossa, joten se on ensimmäinen valtavirtaelokuva, joka tukee rotujen välisiä suhteita ja jossa rotujenvälinen pari halaa ja suutelee näytöllä.

Oscarin voittamisen jälkeen näyttelijä sai vuosien varrella suuren joukon muita palkintoja: Grammyn, Honorary Academy Awardin vuonna 2002 ja Golden Globen sekä AFI:n, BAFTA:n ja Kennedy Center Honorsin Lifetime Achievement Awards -palkinnot. , NAACP Image Awards ja SAG. Lisäksi hän sai 10 Golden Globe -ehdokkuutta, kaksi Primetime Emmy -ehdokkuutta ja kuusi BAFTA-ehdokkuutta.Poitier kannatti myös Hollywoodin pääoman parantamista kulissien takana. 1970-luvulta lähtien hän aloitti elokuvien ohjaamisen ja päätyi lopulta yhdeksään uransa aikana. Hän oli vastuussa useiden lipputulojen julkaisemisesta, joissa pääosissa oli mustia näyttelijöitä, mukaan lukien vuoden 1974 Yläkaupungin lauantai-ilta , 1975 Tehdään se uudestaan (joka ansaitsi hänelle NAACP Image Award -ehdokkuuden) ja 1980-luvulla Sekoita Hullu (josta tuli kolmanneksi eniten tuottava vuoden elokuva).

Denzel Washington kunnioitti Poitieria, kun hänestä tuli toinen musta mies, joka voitti parhaan miespääosan vuonna 2002, sanoen: Jahtaan sinua aina, Sidney. Seuraan aina jalanjälkiäsi. Ei ole mitään, mitä tekisin mieluummin.