Muu

'Säätiön' jakso 4 Kertomus: Talo jakautuu

Mitä Elokuvaa Nähdä?
 

Sisään säätiö Jakso 4, opimme kovan totuuden sivilisaation tulevaisuudesta: Jopa galaktisilla keisareilla on emo-vaihe.

FOUNDATION EP 4 LEDGENeljä jaksoa syvä, sarjan tärkein myyntivaltti on edelleen sen kolmiosaisen johtajan, Cleon-kloonien, seikkailut. Tässä vaiheessa – nyt 35 vuotta Tähtisillan tuhoutumisesta ja Hair Seldonin maanpaosta – nykyinen veli Dawn on levoton teini-ikäinen, joka testaa henkilökohtaista voimakenttäään heittäytymällä parvekkeen reunalta. Tämä tuo hänet Azura-nimisen palatsin puutarhurin (Amy Tyger) huomion ja päinvastoin. Muutaman pelottavan keskustelun jälkeen keisarillisen vakoilupäällikön, varjomestari Obrechtin (Mido Hamada) kanssa, näemme, että Dawn etsi tietoja Azurasta, ei tappaakseen häntä näkemästään, vaan siksi, että hän on ihastunut häneen. Hän jopa rakentaa pienen sudenkorennon muotoisen vakoojalentäjän valvomaan häntä, vaikka hän näyttää olevan tyytymätön nähdessään, että myös Obrecht tarkkailee häntä edelleen.Kaikin puolin Dawn on outo mies nykyisessä Cleonin triumviraatissa; Päivä ja hämärä näyttävät puhuvan ja liikkuvan yhteen ääneen, kun kuulee galaksin suuren uskonnon, luminismin, lähettiläs, Aamunkoitto aina lyönnin takana. Kuitenkin tämän ulkoisen synkronismin kumoaa kulissien takana oleva skisma, joka vastaa luminismissa kasvavaa skismaa. Vaikka keisarilla on mielessään valittu ehdokas seuraamaan uskonnon kuollutta johtajaa, on noussut esiin toinen ehdokas, joka on omaksunut harhaoppisen opin: klooneilla ei ole sielua, ja siksi he ovat vähemmän kuin ihmisiä, eivät enempää. Day uskoo, että tämä on suora haaste heidän oikeudelle hallita, jonka kolme biljoonaa Imperiumin kansalaista mahdollisesti hyväksyy, jos roistoehdokas ottaa vallan. (Day vetää pois herkullisen eroottisesta kohtaamisesta seksityöntekijän kanssa, jota hän harjoittelee koskettamaan häntä riittävän hellästi päästäkseen yli henkilökohtaisen kilpi-auransa selviytyäkseen tästä kriisistä; ehkä siksi hän on niin töykeä.)

FOUNDATION EP 4 TOUCH MEKovassa väittelyssä Day ohittaa tavanomaisen protokollan ja vaatii matkustamaan itse uskonnon päätöksentekokonklaaviin sen sijaan, että antaisi Duskin tehdä matkan tavanomaiseen tapaan. (Yksikään keisari ei ole koskaan lähtenyt Trantorista velipäivän vuosien aikana.) Dayllä näyttää olevan pitkä muisti, ja hän syyttää edeltäjäänsä Duskia tähtisillan kaatumisesta, taistelevien barbaarikuntien Anacreonin ja Thespiksen tunteellisesta pommituksesta ja Seldonin maanpaossa, jonka matemaattiset mallit ennustivat sekä uskonnollista jakautumista että jatkuvaa kapinaa Trantorilla, toinen ongelma, jota keisarien on vaikea hallita. Ei enää tällaisia ​​hätiköityjä päätöksiä, Day sanoo – on aika häntä ottamaan vastuun Luminismista, ei Duskia. (Nyt Imperiumia ei varmastikaan enää vuokrata impulsiivisilla toimilla, robottiassistentti Demerzel kuolee, kun Day hämärtää diplomaattisen edustuston. Joo palanut, veli Day!) Pitäisikö meidän huolestua, että Day on tullut niin raivokkaaksi Imperiumin matemaatikoille. ' kyvyttömyys kumota Seldonin työtä, että hän huutaa yhden kuolemaan johtavaan sydänkohtaukseen? Joo, luultavasti.

FOUNDATION EP 4 TELL MEPalattuani Terminukseen voin ilokseni ilmoittaa, että viime viikon horjuvan jakson jälkeen asiat näyttävät olevan vakaalla pohjalla. Voi, varmasti, ratkaisemattomia mysteereitä on edelleen yllin kyllin: Emme tiedä, miksi Raych murhasi mentorinsa ja adoptioisänsä Hari Seldonin. Emme tiedä, kuinka säätiökollektiivi reagoi perustajansa ja johtajansa kuolemaan. Emme tiedä Salvorin näkemän salaperäisen pojan henkilöllisyyttä. Ja emme tiedä kuka rakensi holvin, mitä sen sisällä on, miksi Salvor Hardin voi yksin selviytyä sen tyhjästä kentästä lähestyäkseen sitä, tiesikö Hari sen olevan siellä, kun hän suunnitteli karkottamista Terminusille, tai onko Hari tilannut sen. rakentaa itse.

Mutta tämä jakso (Barbarians at the Gate) vahvistaa melko tiukasti, että Salvor on jonkinlainen telepaatti, mikä tekee mielenkiintoisesta televisiosta. Yksin kaikista ihmisistä, jotka kuulustelevat Pharaa (Kubbra Sait), anakrealaista sotajohtajaa, joka johtaa pientä hyökkäysjoukkoa, vain Salvor pystyy päättelemään totuuden Pharan korkeasta arvosta. Lisäksi hän pystyy lukemaan Pharan ajatuksia hänen tuskallisen henkilökohtaisen historiansa vuoksi, kuinka hän menetti perheensä Imperiumin planeettaan tekemän ydinhyökkäyksen radioaktiivisen laskeuman seurauksena Trantorin tähti-sillan pommituksen jälkeen vuosia aiemmin. Hän pystyy ennustamaan kolikonheiton lopputuloksen kuin puoli tusinaa kertaa peräkkäin. Hänellä on visio itsestään ja mysteeripojasta (Raych ehkä lapsena?) Seldonin kirjastossa Trantorilla. Hän on vakuuttunut siitä, että Holvi lähettää hänelle viestin – mutta purkaako hän sen ajoissa, jotta Pharan joukot eivät pyyhkisi säätiötä?

Lyhyesti sanottuna Salvor on poikkeuksellinen, poikkeuksellinen yksilö, jolla on poikkeuksellisia voimia. Tämä voi tarkoittaa ja luultavasti pitäisi tarkoittaa, että häntä ei ole otettu huomioon Seldonin suunnitelmassa, joka a) koskee joukkojen, ei yksilöiden kohtaloa ja b) olettaa, että ihmiset ovat pohjimmiltaan samoja, eivät psyykkisiä mutantteja tai mitä tahansa Salvor on. Siirtokunnan nimellinen johtaja Lewis (Elliot Cowan) pitää tätä kaikkea hyvänä syynä epäillä Salvoria ja kyseenalaistaa tämän vankia ja siirtokunnan turvallisuutta koskevat päätökset. Mutta Salvorin poikaystävä Hugo näkee asian toisella tavalla: Mitä jos Salvor ei olisi poikkeus Seldonin suunnitelmasta On Seldonin suunnitelma?

Suunnitelmasta puheen ollen, jakson viimeiset hetket lupaavat mahdollisen selityksen yhdelle sen selittämättömimmistä käänteistä: Raychin sijoittamiselle Seldonin suojellulle Gaal Dornickin pakoputkeen, joka pitää hänet pysähdyksissä määrittelemättömän ajan. Näemme Gaalin yhä unessa ja kastelun säilöntäainenesteeseen upotettuna, kun yhden naisen alus lähestyy suurta laivaa tai avaruusasemaa. Kuka on mukana, jos joku? Onko se kytketty Seldoniin? Oliko Gaalin ekspromaattinen maanpako Seldonin säätiöstä koko ajan suunnitelma, aivan kuten Salvorin psyykkiset kyvyt saattoivat olla? Olen erittäin utelias saamaan sen selville, ja mielestäni se on erittäin hyvä merkki säätiö tulevaisuutta.

FOUNDATION EP 4 TERMINUS

Sean T. Collins ( @theseantcollins ) kirjoittaa televisiosta Vierivä kivi , Korppikotka , New York Times , ja missä tahansa, missä hänet on , Todella. Hän ja hänen perheensä asuvat Long Islandilla.

Katsella säätiö Jakso 4 Apple TV+:ssa